Съдържа над 115 полезни химически вещества
Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова продължава своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 45 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.
Семейство Джинджифилови се радва на голяма и напълно заслужена популярност. Освен джинджифила широко приложение от тази фамилия имат още куркумата и кардамонът.
В джинджифила са открити над 115 полезни химически вещества. От тях джинджеролите са с най-добър терапевтичен ефект. Това са мастни органични смоли, съдържащи се в корена на растението, с мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Този алкалоид с невероятно въздействие, е подобен на пиперина и капсаицина - активните вещества в черния пипер и лютите чушки.
При термична обработка джинджеролът се превръща във вещество с пикантен и леко сладнящ аромат - зингерон, което е с далеч по-малка острота на вкуса, но и с намалена биоактивност. При изсушаване на джинджифила - джинджеролът не само не се губи, а се концентрира - до седем пъти повече. В кореноплодното има още витамин С, витамини от група В, желязо, калий, магнезий, мед, манган, селен и др.
Как действа джинджифилът върху организма ни?
1. Храносмилателна система - приет под различни форми лекува сутрешно гадене /включително и при химиотерапия/, запек, метеоризъм, болки в корема, диспепсия, малабсорбция. Това се дължи на свойството да отпуска гладката мускулатура на червата и стомаха и да регулира правилното производство на храносмилателни ензими, както и да подобрява абсорбцията на хранителните вещества.
2. Имунна система - джинджифилът е добър имуностимулант и с мощно противовъзпалитено действие. Счита се,че подпомага оттокът на лимфата, подобрява отделянето на токсини от тялото, които ни правят податливи към инфекции.
3. Нервна система - джинджифилът е отличен натурален анестетик. Облекчава чувството на болка чрез свързване на джинджерола с нервните окончания на рецепторите за болка.
4. Ендокринна система - джинджеролите подобряват инсулиновата чувствителност на клетките, предпазват от поява на захарен диабет и участват в лечението му. При тези случаи е необходимо да се намали дозата на медикаментите, за да се избегнат проявите на хипогликемия.
5. Онкологични заболявания - учени от Университета в Минесота са установили подтискане на растежа на колоректални и яйчникови Т клетки при мишки, хранени с джинджероли в продължение на 3 седмици.
Как да приемаме джинджифила, за да се възползваме максимално от лековитите му качества?
В суров вид - нарязан или настърган джинджифил може да се добавя към смути или зеленчукови и плодови фрешове. Количеството да не е по-голямо от размера на палеца.
Етеричното масло от джинджифил - съдържа най-голямо количество от полезния джинджерол. Под тази форма може да се използва като лекарство и е с най - добър ефект. Препоръчва се да се приема вътрешно за лечение на различни заболявания или външно при болки, екземи, гъбични инфекции. Установената доза е от 1 до 3 капки вътрешно, приети с чаена лъжичка мед. При външно третиране е необходимо маслото да се разреди в зехтин.
Чай - като топла напитка облекчава храносмилателни смущения, гадене и дискомфорт. Отпуска тялото и е с противовъзпалителни свойства. Напитката може да се приема и студена.
На прах - Използването на стрит джинджифил е добър начин за усвояване на полезните му вкусови и лечебни свойства. Може да се добавя към супи, готвени ястия, сосове, смути и др.
Прекомерната консумация на джинджифил може да доведе до киселини и силни болки в стомаха, особено при пациенти с гастрит, язва на стомаха и дуоденума, гастроезофагеален рефлукс. Приемащите лекарства за разреждане на кръвта не бива да включват в менюто си джинджифил под никаква форма заради риск от кървене. Не го препоръчвам и при пациенти с камъни в злъчния мехур. Бременните жени и кърмачките трябва да приемат растението само в минимална доза. А за всички е важно да не пият чай от джинджифил преди лягане.
Веган бонбони с корена
50 г кашу, 30 г овесени ядки и 2 с.л. пълнозърнест сусам се смилат в блендер (по-едро или по-ситно според предпочитания вид на бонбоните). Добавят се ситно настъргано парченце джинджифил (с големина на лешник) и малко портокалова кора, 1/2 ч.л. рожковено брашно, 1 с.л. кокосово брашно, 1 с.л. мед. Всичко се разбърква добре и се оформят бонбоните. Овалват се в рожковено брашно и се оставят в хладилник.
Рецептата е на Илия Илиев, главен готвач в медицинския център на д-р Емилова.