Понижават лошия холестерол, предотвратяват образуването артериални плаки и кръвни съсиреци
Полезните свойства на чесъна се активират максимално, ако престои смачкан 30 минути
Почти всички хора се раждат със здраво сърце, годно да работи безотказно дълги години. В резултат на стрес, неправилно хранене и заседнал начин на живот съвременните хора все повече страдат от заболявания на сърдечно-съдовата система, които заемат водещо място сред причините за смъртност на планетата. Време е да вземем живота си в ръце, на първо място като променим хранителните си навици и включим в менюто полезни за сърцето продукти.
В средата на 50-те години учените Ансел и Маргарет Кийс, авторите на Средиземноморската диета, установяват, че жителите на Франция, Италия, Испания и Гърция страдат по-малко от коронарна болест на сърцето, наднормено тегло, стрес и други заболявания, отколкото американците. Освен това продължителността на живота на жителите на крайбрежните страни е по-висока от тази на техните континентални съседи. Оказва се, че всичко е свързано с храненето и здравословните за сърцето храни. Ако живеете в страна, където слънцето грее почти през цялата година, зреят пресни зеленчуци и плодове, растат маслинови горички и разнообразни риби плуват в морето, тогава просто нямате желание да ядете тежки месни ястия или сандвичи с мазни колбаси.
Дори да нямаме привилегията да живеем по бреговете на Средиземно море, пак можем да осигурим дълъг живот на сърцето си с полезни за него храни.
Риба
Рибата е в основата на „сърдечната“ диета. Сьомга, риба тон, скумрия и пъстърва са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които са здравословни, за разлика от наситените мазнини, намиращи се в повечето меса.
Учени са доказали, че редовната консумация на риба - дори в малки количества - намалява вероятността от сърдечни пристъпи и инфаркти при жените. Прегледани били около 80 хиляди жени: тези, които ядат около 100 грама риба 2-4 пъти седмично, имат 48% по-нисък риск от пристъпи на коронарна болест.
Овесени ядки, трици, бобови
Ползите на тези храни за сърцето са във високото им съдържание на разтворими фибри, които предпазват кръвоносните съдове от вредния холестерол. За да поддържате нормално кръвно налягане, трябва да включите поне една порция зърнени храни в ежедневната си диета. Оризът, овесените ядки и другите зърнени храни трябва да са пълнозърнести.
Зехтин
Зехтинът е царят на салатите и идеално допълва вкуса на любимите ви ястия. Маслиновото масло е богато на естествени антиоксиданти - мастноразтворими витамини А и Е, които предпазват сърдечния мускул от свободните радикали. Зехтинът е и склад на незаменими мастни киселини, които помагат на тялото да се бори с излишния холестерол, предотвратявайки развитието на атеросклероза. Поради високата му калоричност (898 ккал на 100 г) е по-добре да ограничите консумацията му до 1 супена лъжица на ден.
Зеленчуци
Сред многообразието от зеленчуци особено полезни за сърцето са броколите, чесънът и тиквата.
Броколите съдържат веществото сулфорапан, което предотвратява образуването на атеросклеротични плаки. Високите концентрации на витамин С и каротеноидите лутеин, зеаксантин и бета-каротин осигуряват добър антиоксидантен ефект, защитавайки клетките на тялото от атаките на свободните радикали и забавяйки стареенето. По-добре е броколите да се готвят на пара.
Чесънът е много полезен продукт за сърцето, тъй като съдържа повече от 70 активни вещества, които имат благоприятен ефект върху миокарда. Изследователи от университета в Алабама са стигнали до заключението, че полисулфидите, съдържащи се в чесъна, се превръщат от червените кръвни клетки в сероводород в тялото, което намалява напрежението в стените на кръвоносните съдове. Това активира притока на кръв и понижава кръвното налягане. А лекари от Аржентина съветват да смачкате скилидка чесън и преди да я добавите към храната, да я оставите да престои около 30 минути. Така всички полезни свойства се активират максимално.
Оранжевата тиква съдържа много бета-каротин, калий и витамин С, които помагат в борбата с атеросклерозата, нормализират водно-солевия баланс и помагат за понижаване на кръвното налягане.
Плодове
Най-полезни за сърцето се смятат ябълките, тъй като са богати на флавоноиди - вещества, необходими за профилактика на коронарна болест на сърцето и други сърдечно-съдови заболявания, а също така намаляват нивото на "лошия" холестерол в кръвта. Освен това ябълките съдържат фитоелемента кверцетин, който има не само антиоксидантни, но и противовъзпалителни свойства, помага за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци.
Сушените кайсии са по-полезни за сърцето от пресните. Те съдържат много калий, който е необходим за ритмичното функциониране на сърдечния мускул.
Нарът съдържа полифеноли, които ефективно понижават кръвното налягане и нивата на холестерола. Те помагат също за подобряване на кръвообращението и предотвратяват появата на холестеролни плаки по стените на кръвоносните съдове. Препоръчително е нарът да се консумира под формата на прясно изцеден сок без захар. Достатъчни са 150 мл на ден.
Авокадото е известно с това, че регулира метаболизма на холестерола. Този плод е богат на калий, който помага за предотвратяване на инфаркти. Ензимите, съдържащи се в авокадото, ускоряват усвояването на витамините, необходими за добрата сърдечна дейност, и предотвратяват дегенерацията на сърдечния мускул. Трябва да ядете авокадото сурово – само така то запазва всички полезни за сърцето вещества.
Ядките също са храни, подпомагащи сърцето, особено орехи, кедрови ядки и бадеми. Те съдържат омега-3 мастни киселини, много калий и магнезий, витамини В, С, РР. Не забравяйте обаче, че ядките са доста калорични.
05-zdrave6 Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибата, намаляват риска от коронарна артериална болест.
05-zdrave7 Ябълките се смятат за най-полезния плод не само за сърцето, а за целия организъм.