10 причини да посетите България през 2018-а

10 причини да посетите България през 2018-а

Страната е невероятна, но недооценена, пише Елис Шуман

България е невероятна, недооценена туристическа дестинация, благословена със зашеметяваща природна красота и с изобилие от невероятни места, които може да посетите. Така представя страната ни израелският писател Елис Шуман в материал, публикуван в “Хъфингтън пост” през изминалата седмица - “10 причини да посетите България през 2018г.”

Журналистът и пътешественик Шуман е роден в САЩ, но по-късно избира да живее в Израел. Той стана известен у нас със статията си “10 невероятни неща, които не знаете за България” от 2014 г., също публикувана в “Хъфингтън пост”. В нея той излага типични само за България особености, сред които розите, киселото мляко, шопската салата и ракията, кирилицата, златото, мартениците и гайдата.

В последния му посветен на България материал Шуман изброява 10 причини, заради които си заслужава да се посети България през 2018 г. В списъка му присъстват история, култура, храна и напитки.

Първите места в подредбата на Шумън са заети от София, Рилския манастир, стария град на Пловдив, Черноморското ни крайбрежие, планините, както и старите градчета като Копривщица.

За София авторът пише, че главните забележителности са разположени в центъра - римски руини на Сердика, както и катедралата “Св. Александър Невски”.

Той прави кратко описание и на Рилския манастир. “Основната църква е оформена от колони с черни и бели ивици. Интериорът е тъмен, но приветлив, благодарение на множеството поклонници, които се събират там и палят свещи”, пише Шуман.

На следващо място в подредбата на израелския писател е старият град на Пловдив, “един от най-старите градове в Европа”.

Той възхвалява и Черноморското ни крайбрежие. “Туристите, които предпочитат морска почивка могат да се насладят на лукса в Слънчев бряг и Златни пясъци… Две дестинации, които също си струва да се посетят, са Несебър и Созопол.”

Много планински вериги в България привличат чуждестранни туристи с курортите си от световна класа - Банско, Боровец и Пампорово, пише още Шуман.

В Копривщица пък ще видите примери за българска ренесансова архитектура от средата на 19 век, изтъква той.

В статията си писателят разкрива и част от традиционната българска кухня - шопската салата и киселото мляко. “Българите вдигат тост с ракия, обикновено домашна, с изключително високо съдържание на алкохол”.

В заключение Шуман посочва, че България е дестинация с изненадващо достъпна цена, особено за западните туристи.

Израелският писател по-рано е публикувал статия, посветена на българската писателка Людмила Филипова. Той има отделни материали и за храма “Св. Александър Невски”, за Рилския манастир, както и за киселото ни мляко.

Освен многобройните си статии за България в блога си и “Хъфингтън пост”, Елис Шуман има и две издадени книги за страната ни - “Долината на траките” и “Бургаската афера”.

За разлика от туристическите му материали, които са с любопитна насоченост, двата му романа са в съвсем друг жанр - крими и трилър.

В по-новия, този от 2016 г., “Бургаската афера” действието се развива по време на атентата в Бургас. Главни герои са българин и израелка, които заедно трябва да разследват терористичния акт, но влизат в конфликт с българската мафия и се налага да спасяват живота си и самото разследване.

В своя блог

Пише и за първата си ракия

В един от материалите си израелският писател разказва и за това как и кога е опитал ракия за първи път, както и за последствията от нея. Статията “Първият път, когато пих ракия” е публикувана в блога му. В нея Елис Шуман описва първата вечеря с жена си в български ресторант.

След като разбрал, че двамата са новодошли в България, сервитьорът им предложил да опитат традиционната българска ракия. “Стори ми се доста силна, но живеехме в България, така че трябваше да се държим като местните”, пише Шуман. Към основното ястие келнерът им предложил червено вино.

Към края на приятната вечеря “подът на ресторанта се вдигаше и падаше, сякаш съм на кораб в средата на океана. Главата ми беше мътна и водех истинска борба да сложа единия си крак пред другия”.

Шуман признава, че с времето е оценил ракията, особено домашната. Също така научил, че не трябва да я смесва с друг алкохол.

Препоръки

Съвети за американци

Шуман не е единственият автор, който публикува положителни материали в “Хъфингтън пост” за България. През 2016 г. в изданието излезе статия “18 причини да посетите България възможно най-скоро”. Материалът беше насочен към американци, които не са посещавали Балканите, а авторката му Сузи Стрътнър описа страната ни като най-доброто място, от което да се започне подобна обиколка.

Според авторката една от главните причини е, че пътуването до и в България е много евтино. Тя също като Шуман, обръща внимание на кухнята ни: “Това са едни от най-добрите топчета от мляно месо, които сте яли. Наричат ги кюфтета”. Българските мекици пък са описани: “Само две думи: пържен хляб”.

“Посетете България само защото никой няма да знае къде сте били.”, пише в заключение Сузи Стрътнър.