Откритията им имат множество приложения
Нобеловата награда за химия за 2024 г. бе присъдена за изследвания за протеините - ключовите химически инструменти на живота, предаде Ройтерс.
Приза си поделят трима учени. Дейвид Бейкър е удостоен с половината от отличието за това, че е успял да създаде напълно нови видове протеини. Демис Хасабис и Джон Джъмпър пък си поделят другата половина от наградата за разработването на модел на изкуствен интелект (ИИ) за разрешаване на 50-годишен проблем - прогнозиране на сложни протеинови структури.
Протеините се състоят основно от 20 различни аминокиселини, които могат да се опишат и като градивни елементи на живота. През 2003 г. Бейкър успява, използвайки тези градивни елементи, да създаде нов протеин.
BREAKING NEWS
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 9, 2024
The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the 2024 #NobelPrize in Chemistry with one half to David Baker “for computational protein design” and the other half jointly to Demis Hassabis and John M. Jumper “for protein structure prediction.” pic.twitter.com/gYrdFFcD4T
През 2020 г. Хасабис и Джъмпър представят ИИ модела, наречен AlphaFold2. С негова помощ те прогнозират структурата на почти всички 200 милиона протеина, идентифицирани досега. Сред множеството му приложения е и това, че учените могат да разберат повече за антибиотичната резистентност.
This year’s #NobelPrize laureates in chemistry have revealed proteins’ secrets through computing and artificial intelligence.
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 9, 2024
Chemists have long dreamed of fully understanding and mastering the chemical tools of life – proteins. This dream is now within reach. 2024 chemistry… pic.twitter.com/4MKdvKb39o
This year’s chemistry laureates Demis Hassabis and John Jumper have developed an AI model, AlphaFold2, to solve a 50-year-old problem: predicting proteins’ complex structures.
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 9, 2024
Check out two examples of protein structures determined using AlphaFold2. First up, a bacterial enzyme… pic.twitter.com/ckIiIAGGMX