Есенни рецепти: Карфиолът превзема кухнята

Есенни рецепти: Карфиолът превзема кухнята

Зеленчукът е по-богат на витамин С от зелето

Има само 20 калории в 100 грама, препоръчват го за отслабване

Появи ли се карфиолът по магазините, значи есента е дошла и трябва да чакаме зимата. Този зеленчук, който е роднина със зелето, може да се похвали с два пъти по-богато съдържание на витамин С от него. Той има и три пъти повече желязо от тиквичките. Богат е на витамините В1 и В2, К, U, провитамин А, фолиева киселина, селен, силиций, аскорбинова киселина. В 100 г карфиол има само 20 ккал, а 250 г от зеленчука съдържат половината от дневната ни дажба фибри, затова го препоръчват в диети за отслабване. Зеленчукът се усвоява лесно и не дразни стомашно-чревния тракт, така че е включен в различни диетични режими и в детските храни.

Заради нежната му текстура карфиолът не бива да се готви прекалено дълго, в противен случай ще се разпадне. Най-подходящата кулинарна техника за приготвянето му е варене на пара, а също и печене във фурна. Може и да се панира, пържи, задушава, както и да се яде суров. Прибавен в туршии, става хрупкав и придобива приятен кисел вкус. От него стават чудесни супи, гарнитури, суфлета. Може да се нареже на „пържоли“ или да се направи на кюфтета. С други думи – универсален и много полезен зеленчук. Готви се с масло, обича сметана и твърди сирена. Не понася прекалено силни подправки, защото има собствен характерен вкус, но все пак търпи черен и червен пипер, кимион, къри.

Ако ще печете карфиола, не е необходимо да го бланширате предварително. За пържене и паниране обаче го накъсайте на розички и ги сварете не повече от 5 минути в подсолена вода. Не оставяйте зеленчука във врялата вода, а го извадете и отцедете. Ако варите главата цяла, има опасност вътрешността да остане сурова. Същото важи и при печене, затова обикновено главата карфиол се обвива в алуминиево фолио.

Френска крем супа от карфиол

Необходими продукти:
1 глава карфиол
2 картофа
1 морков
1 глава лук
1 глава чесън
1 с. л. заквасена сметана
1,5 с. л. растително масло
1/4 ч. л. индийско орехче
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
За да стане по-вкусна супата, запечете зеленчуците, като предварително обелите картофите и ги нарежете на кубчета, а на главата чесън отрежете горната част, без да я белите, и я увиете във фолио. Разделете карфиола на малки розички. Поставете картофите, карфиола и чесъна в тавичка, посолете и поръсете с черен пипер. Печете на 200 градуса 30 минути – да започнат да се карамелизират зеленчуците. Налейте в тавата вода да покрие продуктите. Изстискайте скилидките от изпечения чесън. Добавете индийско орехче. Обелете и нарежете морковите и лука. Загрейте мазнината в тиган и ги запържете, докато омекнат. Пресипете всичко в тенджера и варете супата, докато всичко омекне. Пасирайте и добавете сметаната, разбърквайки. Добавете вода, ако не искате супата да е прекалено гъста. Сервирайте с крутони или настъргано твърдо сирене.

Запеканка от карфиол

Необходими продукти:
2 с. л. масло
1 глава лук
4 скилидки чесън
1 глава карфиол
2 моркова
1 ч. ч. броколи или аспержи (или и двете)
1 ч. ч. чушки
4 с. л. вода
120 г кашкавал
4 яйца
1/2 ч. ч. прясно мляко
1/2 ч. ч. течна млечна сметана
сол, черен пипер
1 ч. ч. магданоз
20 г масло

Начин на приготвяне:
В дълбок тиган разтопете маслото и задушете в него нарязаните на ситно лук и чесън, докато започнат да променят цвета си. Прибавете карфиола на малки розички, настърганите моркови, чушките, аспержите/броколите на ситно и 4 с. л. вода. Задушете под капак за 5 минути, като разбърквате от време на време.

Свалете от огъня, прибавете наситнения магданоз, овкусете с черен пипер и сол. Оставете да изстине. Отделете една трета от настъргания кашкавал, а останалата част разбъркайте с прясното мляко, сметаната и яйцата. Леко посолете. Получената смес прибавете към задушените зеленчуци и объркайте добре. Изсипете в намазана с масло тавичка, разстелете добре и поръсете равномерно с отделения кашкавал. Печете на 190 градуса около 30-35 минути, докато ястието придобие златист цвят.

Шницели от карфиол

Необходими продукти:
1 глава карфиол
2 жълтъка
200 г настърган кашкавал
1 глава настърган лук
1 ч. л. сух босилек
2 с. л. наситнен магданоз
4 с. л. олио
сол

Начин на приготвяне:
Карфиолът се настъргва и се смесва със солта, оставя се да престои 30 минути. Изстисква се добре през тензух, след което се омесва с останалите продукти. Тавата се застила с хартия за печене. От сместа се взима количество колкото за едно кюфте и се оформят тънки правоъгълни шницелчета. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 40 минути.

Печен карфиол с пармезан

Необходими продукти:
1 глава карфиол
2 с. л. зехтин (олио)
3-4 скилидки чесън
1 ч. л. червен пипер
25 г пармезан
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Измийте и нарежете карфиола на малки розички. В голяма купа сложете зехтина, пресованите скилидки чесън, сол, черен и червен пипер. Разбъркайте. Добавете карфиола и объркайте добре. В тава, покрита с хартия за печене, изсипете карфиола и оставате разстояние между всяко парче. Печете в загрята на 200 градуса фурна около 30 минути, след което обърнете парченцата карфиол, доближете ги едно до друго и ги наръсете със ситно настъргания пармезан. Печете още около 15 минути.

Хит на седмицата

Карфиол с шунка и кашкавал на фурна

Необходими продукти:
600 г карфиол
1 ч. ч. зеленчуков бульон
4 резена шунка
4 резена кашкавал
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Карфиолът ce измивa, paздeля ce нa poзички и ce cлaгa в пoдхoдящ cъд. Пoдпpaвкитe ce пpибaвят към бульoнa и c нeгo ce зaливa карфиолът. Пoхлупвa ce и ce дъpжи в микpoвълнoвa пeчкa пpи 600 Вт 7 мин. Кapфиoлът ce нарежда в тавичка, пoкpивa се c шункa и кaшкaвaл и яcтиeтo ce зaпичa нa 250 гpaдуca зa 5-10 минути, кoлкoтo дa ce paзтoпи кaшкaвaлът и дa хвaнe aпeтитнa кopичкa.