Артистът е завършил Техникум за обществено хранене
От гастроли няма време да готви
Радо Шоу е добре познато име в родния шоубизнес. Той е певец, музикант, комик, репетитор, аниматор, конферансие – с една дума, артист по душа и по професия. Малцина знаят, че всъщност е завършил Техникума за обществено хранене в София. Още от малък обаче предпочита пианото и акордеона, а по-късно учи класическо пеене при доцент Сабин Марков. Сега в репертоара му има всякаква музика – поп, рок, джаз, попфолк, опера, шансони, канцонети, цигански романси, стари градски песни.
Радо признава, че не му остава никакво време да готви, понеже непрекъснато пътува по участия. Канят го за концерти, като аниматор на частни и корпоративни партита, от време на време е конферансие в цирка, където изпълнява ролята на клоун. В края на годината обича да се прави на Дядо Коледа. Има издадени осем албума и е написал книгата „Шоуто на малкия артист“.
Освен със собствени изпълнения, Радо е ангажиран с Дамска вокална група „Наслада“ към читалище „Братя Миладинови – 1917“ в Княжево, на която е репетитор от създаването й – вече 15 години. Именно това е един от трите юбилея, които съвсем скоро ще отбележи шоуменът. Другите са 60-годишната му възраст и 35 творчески години на сцената. За да обедини трите празненства, Радо Шоу организира специален концерт на 1 октомври, в Деня на музиката, от 18.30 ч. в Дом на културата „Искър“ в София. Входът е свободен, до запълване на залата.
В концерта освен Радо и Дамска вокална група „Наслада“, ще участват Вокална група „Трендафилът“ с ръководител Вера Аджова (от легендарния дует „Сестри Аджови“), Зоя Колева – царицата на шопския хумор, дует „Ручей“ с ръководител Илка Димитрова, Детска вокална група „Канарчета“ с ръководител Венцислав Пенев и Клуб за кей-поп танци.
Подобна натоварена програма не оставя време за готвене, но не пречи на шоумена да има любими рецепти, като крем карамел например, пък може и гости да посрещне.
Солен паламуд
Необходими продукти:
2 кг паламуд
300 г морска сол
1 л вода
Начин на приготвяне:
Рибата се почиства от хрилете и вътрешностите, измива се много добре със студена вода и коремната й кухина се запълва със сол. Нарежда се плътно с корема нагоре в подходящ съд. Затиска се с тежест. На втория ден рибата отделя кървав сок, който се изхвърля. Залива се със саламура, приготвена от 1 л вода и 200 г сол. Същата процедура се извършва на четвъртия и на шестия ден. След още два дена мезето е готово за ядене.
Миди с домати и спагети
Необходими продукти:
500 г спагети
1 кг миди
4 с. л. магданоз
1 кг домати
2-3 скилидки чесън
сол, черен пипер
зехтин
Начин на приготвяне:
Мидите се сваряват на умерен огън, докато се отворят. Изваждат се в купа и се поръсват с магданоз. Течността от мидите се запазва. Наситненият чесън се запържва в зехтин, добавят се доматите на кубчета. Оставя се да покъкри около 15 минути. Добавя се течността от мидите и се вари още 10 минути. Прибавят се предварително сварените според указанията спагети, овкусяват се със сол и черен пипер. Спагетите се прехвърлят в чинии, а мидите се разпределят отгоре.
Тиквички с пармезан на фурна
Необходими продукти:
4 малки тиквички
50 г настърган пармезан
2 с. л. брашно
2-3 с. л. олио
по 1 ч. л. суха мащерка, риган, босилек
1/2 ч. л. чесън на прах
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Тиквичките се обелват и се нарязват на четвъртини по дължина. Поставят се в купа и се заливат с олиото. Объркват се с ръце, за да се намазнят хубаво. В дълбока чиния се смесват пармезанът, брашното и подправките. Всяка от тиквичките се потапя в сместа с пармезан да се покрие добре от всички страни. Подреждат се на разстояние една от друга в широка тава, застлана с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса 25-30 минути, докато придобият апетитен златист цвят.
Папуцаки
Необходими продукти:
4 средни патладжана
500 г кайма
1 глава кромид лук
2 стръка пресен лук
1/2 консерва домати
1 чушка
1 морков
чесън на прах
сол, черен пипер, карамфил, розмарин
100 мл червено вино
50 г кашкавал (по желание)
олио
Начин на приготвяне:
Патладжаните се разполовяват по дължина. Вътрешността се разрязва на ромбове, без ножът да стига до кората. Посоляват се и се оставят да се отцеди горчивата вода. След това се измиват, подсушават и поръсват с черен пипер, чесън на прах, розмарин и олио. Подправките се втриват в прорезите. Патладжаните се подреждат в тава върху хартия за печене и се пекат 30 минути на 180 градуса. През това време се приготвя плънката. Лукът, чушката и морковът се нарязват на ситно и се запържват. Добавя се каймата и се пържи, докато стане на трохи. Слагат се карамфил, черен пипер, розмарин и други подправки на вкус и се налива червеното вино. Готви се, докато виното се изпари. Тогава се добавят доматите и се готви, докато се изпари цялата течност. Вътрешността на патладжаните не се издълбава, а се намачква с вилица. Всяка половинка се пълни с плънката и тавата се връща във фурната за още 5-10 минути на 180 градуса. По желание отгоре може да се сложи настърган кашкавал и да се запече.
Хит на седмицата
Крем карамел
Необходими продукти:
1 л прясно мляко
1 ч. ч. захар
6 яйца
1 пакетче ванилия
1 каф. ч. захар – за карамелизирането
Начин на приготвяне:
Изсипете захарта за карамелизирането в съд на котлона заедно с малко вода и нагрейте, докато започне да се получава златист карамел. Разпределете карамела в огнеупорни купички или формички. Разбийте яйцата с чашата захар, прясното мляко и ванилията. Готовата смес разпределете в купичките. Подредете ги в дълбока тава, сипете в нея вода до половината им и сложете да се пече. Печенето става на 150-160 градуса около 1 час, до кафеникава коричка. Водата в тавата не трябва да завира, за да не стане крем карамелът на шупли. Готовият десерт се обръща върху чинийка и се поднася изстинал.