Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.
30 години и един океан са разстоянието между семейство Ганчеви и България. Но и двамата не са прекъснали връзката с родното, пренасяйки чак в Хюстън полезните традиции за опазване на здравето. Споделят, че са много щастливи да имат за водач и вдъхновител д-р Емилова.
Гордост е, че нейната клиника е сред петте най-добри уелнес центрове в света, а името є попада сред 50-те най-добри лекари в тази сфера, казват Веска и Станислав. За пръв път посещават медицинския център през 2015 година. Идват заедно с двамата си синове, на които да покажат колко поводи за национално самочувствие е създала лекарката. За удивителните є постижения знаят и от личните разкази на тяхна близка, която всяка година пътува от Хюстън до родината за програмата на плодове и чай. На 75 години дамата е здрава и по младежки жизнена. Тя посъветвала Ганчеви да не отлагат пътуването, защото на Станислав било настоятелно препоръчано от лекарите да премине на инсулин, след като хапчетата срещу диабета не помагали.
От изкушенията на американския начин на хранене мъжът натрупал килограми и стигнал стряскащите 140 кг при ръст 178 см. Работните обеди с бизнес партньори минавали с огромни количества месо. След гладните времена в началото на промяната у нас, бях като малчуган в магазин за бонбони, шегува се Станислав. Изкушението от обилното прекаляване с животински лакомства се превърнало бързо в навик в новата среда, издигнала барбекюто в култ. Изпитвал постоянна слабост и умора, появило се мравучкане в краката и с труд изминавал дори 300 метра. Имал уголемен и омазнен черен дроб и други оплаквания, които са в миналото още след първото идване при д-р Емилова. Изчезнало даже упоритото задушаващо хъркане и се върнал ободряващият сън.
Основният принос за отличните резултати е на съпругата ми, казва Станислав. С изключително постоянство тя търсела информация за алтернативни начини на лечение в желанието семейството да е здраво без лекарства и страдания. Веска също била застрашена от диабет, имала наследствена обремененост, появило се затлъстяване. Изморявала се лесно, имала високи нива на кръвното налягане, изследвания показали липса на някои витамини.
За Ганчеви 2015 година остава много специална в семейния календар. Още на третия ден от престоя им в медицинския център на д-р Емилова и за двамата се връща потиснатата енергия и се появява усещането, че да летиш е възможно. Много простичко звучи, но всички гениални неща са прости, казва Веска. Най-удивително е, че тази система действа универсално, убеждавайки те, че няма непостижими неща. Станислав допълва колко важна е самодисциплината, за да задържиш постигнатото и да не спираш по пътя към истинското здраве.
Промените в семейното меню започнали с постоянство, прилагане на съветите от медицинския център и откривателство на полезни храни. Освен че следи всички новости в областта на природосъобразния живот, Веска не се колебае да експериментира с различни рецепти. Обичайната закуска за всички са четири големи чаши пресен сок от зеленолистни- кейл, магданоз, спанак, листа от цвекло и др. Съпруга си Веска изпраща на работа с чантичка със стъклени буркани с нарязани зеленчуци и плодове. У дома приготвят печени и варени постни ястия, без сол и олио, без мляко. Веднъж седмично имат на трапезата дива риба или яйца, а всички продукти се набавят само от здравословни магазини, без компромиси в качеството.
Кухнята на Веска е оборудвана като уелнес средище. В два хладилника са разделени зеленчуци и плодове и останалите полезни продукти. На особена почит в менюто са най различни салати. Както и традиционни български постни ястия, например боб с подправки от майчината градина. На връщане към САЩ семейството резовно плаща свръх багаж за билки и подправки, направили са и лехичка зелении в двора си. Заради листата засели и една лоза. Комбинацията на плънки за лозови сърми е експеримент с отворен край. Веска ги прави на пара и прибавя сос от кашу.
Денят задължително минава с билков чай, приготвен в голяма тенджера. От България редовно пренасят мурсалски чай, цвят и зрънца бъз, бял равнец, невен, мащерка, лайка. Билковата аптека е подредена в два големи открити шкафа и постоянно напомня, че здравето е дар от природата и не бива да пренебрегваме нейните закони.
Следващото идване на семейството в медицинския център е през лятото на 2018 година. Магията на Рила се допълва от невероятната атмосфера, създадена от екипа на д-р Емилова. Решават, че ще посещават центъра често, но ковид епидемията променя плановете им. Успяват да прекосят океана през октомври т. г. и са щастливи от зареждащата среща с лекарката и с много съмишленици и нови приятели.
Ганчеви са обиколили десетки държави и са сравнявали нивото на здравните грижи в различни места. Никъде няма такова система на профилактика като изградената от д-р Емилова, споделят те. Възхитени са от отношението на екипа към пациентите и всеотдайното внимание към всеки. Лекарката е натрупала огромен опит и не спира да обогатява знанията си, но най-важното е, че щедро раздава ценни съвети и е готова да помогне, дори когато ситуацията е изцедила и последната искра надежда. Програмата є връща вярата в собствените сили и прави света по-добър и подреден, споделя Станислав семейната философия.
Рецепта на главен готвач Илия Илиев
Салата с гулия
Продукти:
50 г. гулия, 1 зелена ябълка, 1 малка глава цвекло, 1 неголям пащърнак, ? 1/4 нар, 7-8 листа рукола, 3-4 листа салата айсберг.
Приготовление:
Гулията, цвеклото и пащърнака настъргваме на ситно ренде. На по-едро стържем и ябълката. Руколата и салатата айсберг накъсваме и всички съставки смесваме в подходяща купа. По желание може да се добавят сок от лимон и зехтин екстра върджин. Готовата салата поръсваме със зрънцата на нара.