Любими празнични ястия

Любими празнични ястия

Празниците наближават, а ние сме ви подготвили някои от най-обичаните празнични ястия, които може да приготвите тази Коледа. 

Патица с кисело зеле

За тази вкусна рецепта ще са ви нужни:

  • Патица 
  • 1 средна зелка
  • ½ чаена чаша ориз
  • Сол и червен пипер
  • Олио

Първо почистете киселото зеле, нарежете на дребно и задушете в мазнината с малко червен пипер. Оставете да ври за двадесет минути и прибавете ориза и две чашки вода. Когато оризът е готов – махнете от котлона. Прехвърлете зелето в намазана с олио тава и добавете още чаша вода. 

Почистете добре патицата, обтрийте я с червен пипер и сол и поставете в тавата. Завийте всичко с фолио и печете във загрята на 200 градуса фурна. Препоръчително е да пуснете и вентилатор. След около час свалете фолиото и проверете дали патицата е готова. В случай, че не е – оставете да се пече още. Трябва да придобие загар. 

Агнешка дроб сарма

За това празнично ястие ще са ви нужни:

  • Агнешки комплект, включващ черен дроб, бял дроб и сърце
  • 1 чаена чаша ориз
  • 1 супена лъжица червен пипер
  • 2 връзки зелен лук 
  • 2 глави лук
  • Олио 
  • Джоджен, магданоз и сол

За заливката:

  • 3 броя яйца 
  • 200 грама кисело мляко 
  • Сол

Първо трябва да сварите белия дроб и сърцето. След това нарязвате лука и задушавате в олиото с малко вода. Добавяте към тази смес черния дроб и пържите около 13 минути. Към това добавяте и сварените сърце и бял дроб, като пържите докато разбърквате още 5 минути. 

След това добавяте ориза и пържите отново докато не стане стъклен. Прибавяте червен пипер и сол, 3 чаени чаши вода и изчаквате ориза да стане готов. При готовност добавяте подправките и магданоза. Поставете получената смес във фурна и запечете на 180 градуса за около 50 минути. Направете заливката, като разбиете съставките и я изсипете върху ястието. Запечете още малко и готово – имате страхотна дроб сърма.

Коледно свинско руло 

За това ястие ще ви трябват:

  • Свинско контра филе, около килограм и половина
  • 3 моркова
  • 1 килограм картофи 
  • 1 глава лук
  • 1 връзка копър
  • 250 грама гъби печурки 
  • 3 стръка праз
  • 200 грама масло
  • Червен пипер, черен пипер и сол

Първо трябва да нарежете месото на едно дебело парче Натъркайте със сол и черен пипер и поставете върху алуминиево олио, по-голямо от него. Нарежете праза и гъбите и ги запържете в маслото. Подправете с пипер и сол и сложете върху месото. Навийте месото и завържете рулото с мокър конец. Завийте във фолиото, поставете в тава и печете около час и 30 минути. 

Обелете и нарежете картофите и морковите, както и праза. Смесете в тава, овкусете с подправки и масло. Запечете ги и когато са готови – поднесете заедно с рулото, като поръсите с копър.