Историята не познава човек, който не обича палачинки. Палачинките са любимо изкушение за всички по света. Това прекрасно тестено изделие може да се яде сутрин, обед и вечер и може да се гарнира с почти всичко – от сирене до сладко от боровинки. Рецептата за палачинки лесно може да се модифицира и трудно може да се сбърка. Базовата рецепта включва яйца, брашно и мляко, но в различните краища на света тази рецепта се променя и превръща в страхотна разновидност на оригиналните палачинки. Нека видим основните рецепти по света!
Американски палачинки
Американските палачинки са меки, пухкави и вкусни. Приготвят се бързо и лесно, като продуктите за тях се намират във всяко домакинство. Всичко, което ви трябва, е: брашно, яйца, мляко и сода за хляб. Смесват се първо сухите, а след това мокрите съставки, като накрая всичко отива на едно място. Получената смес се изпича на тиган. Най-често получените палачинки се гарнират с масло и кленов сироп, но могат да се добавят и плодове, ядки и шоколад.
Френски палачинки
Френските палачинки (crêpes) са традиционно френско ястие, известно по целия свят. Рецептата им наподобява тази на американските палачинки. Нужни са ни брашно, яйца, мляко, щипка захар и щипка сол. Всички съставки се смесват до получаване на еднородна смес. След това тази гладка смес малко по малко се разстила на загрят тиган и се пече за няколко минути до златисто. Получените палачинки могат да се гарнират както със сладки продукти като плодове, шоколад и мед, така и със солени добавки – шунка, кашкавал, сирене и т.н.
Немски палачинки
Pfannkuchen, или иначе казано „немските палачинки“, са още една разновидност на обичаното от всички изкушение. Те се приготвят по същия начин както френските палачинки, с тази малка разлика, че са една идея по-дебели и плътни от тях. Поднасят се най-често с плодове и Нутела.
Китайски палачинки
Китайските палачинки са именно палачинки с лук. Те са много популярни в Китай и се приготвят дори по-лесно от горепосочените варианти. За да си направим китайски палачинки трябва да смесим брашно, вода и лук. Полученото тесто се разточва на тънки кръгчета, които се запържват в олио до златисто. Получените палачинки най-често се сервират със соев сос.
Африкански палачинки
Африканските палачинки (Injera) са може би най-интересните и различни от палачинките, които са познати на нас. Те представляват плосък хляб, който се приготвя от брашно от теф и вода. Получилото се тесто се оставя да ферментира за няколко дни, а след това се пържи на тиган. Получилият се хляб се яде с различни яхнии и зеленчуци, като се отчупва с ръце и често се ползва за загребване на храната.