Палачинките по света, рецепти

Палачинките по света, рецепти

Историята не познава човек, който не обича палачинки. Палачинките са любимо изкушение за всички по света. Това прекрасно тестено изделие може да се яде сутрин, обед и вечер и може да се гарнира с почти всичко – от сирене до сладко от боровинки. Рецептата за палачинки лесно може да се модифицира и трудно може да се сбърка. Базовата рецепта включва яйца, брашно и мляко, но в различните краища на света тази рецепта се променя и превръща в страхотна разновидност на оригиналните палачинки. Нека видим основните рецепти по света! 

Американски палачинки 

Американските палачинки са меки, пухкави и вкусни. Приготвят се бързо и лесно, като продуктите за тях се намират във всяко домакинство. Всичко, което ви трябва, е: брашно, яйца, мляко и сода за хляб. Смесват се първо сухите, а след това мокрите съставки, като накрая всичко отива на едно място. Получената смес се изпича на тиган. Най-често получените палачинки се гарнират с масло и кленов сироп, но могат да се добавят и плодове, ядки и шоколад. 

Френски палачинки 

Френските палачинки (crêpes) са традиционно френско ястие, известно по целия свят. Рецептата им наподобява тази на американските палачинки. Нужни са ни брашно, яйца, мляко, щипка захар и щипка сол. Всички съставки се смесват до получаване на еднородна смес. След това тази гладка смес малко по малко се разстила на загрят тиган и се пече за няколко минути до златисто. Получените палачинки могат да се гарнират както със сладки продукти като плодове, шоколад и мед, така и със солени добавки – шунка, кашкавал, сирене и т.н.

Немски палачинки 

Pfannkuchen, или иначе казано „немските палачинки“, са още една разновидност на обичаното от всички изкушение. Те се приготвят по същия начин както френските палачинки, с тази малка разлика, че са една идея по-дебели и плътни от тях. Поднасят се най-често с плодове и Нутела.

Китайски палачинки 

Китайските палачинки са именно палачинки с лук. Те са много популярни в Китай и се приготвят дори по-лесно от горепосочените варианти. За да си направим китайски палачинки трябва да смесим брашно, вода и лук. Полученото тесто се разточва на тънки кръгчета, които се запържват в олио до златисто. Получените палачинки най-често се сервират със соев сос. 

Африкански палачинки 

Африканските палачинки (Injera) са може би най-интересните и различни от палачинките, които са познати на нас. Те представляват плосък хляб, който се приготвя от брашно от теф и вода. Получилото се тесто се оставя да ферментира за няколко дни, а след това се пържи на тиган. Получилият се хляб се яде с различни яхнии и зеленчуци, като се отчупва с ръце и често се ползва за загребване на храната.