Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.
Преди първата среща с д-р Емилова Петьо си организирал сериозна предварителна подготовка. Изгледал всички видеа и филми за програмата й, както и препоръчваните от нея, прочел много книги, сред които откроява написаното от Лидия Ковачева. С приятел, отишъл преди него в медицинския център, се чували постоянно за различни подробности.
Петьо определя себе си като отворен към света човек, за когото е важно нещата да се разучат в детайли и убежденията да се изграждат в дълбочина. В професията си на търговец се придържа към максимата, че никога не би продал каквото и да било, ако не е лично уверен в отличните му качества. Всекидневието му е много натоварено и било трудно да отдели време за повече дни в медицинския център. Но сериозно и „нелечимо“ според официалната медицина заболяване го накарало да организира графика си и да започне гладуване под наблюдение на лекарката.
Заради сенна хрема Петьо преживял 5 поредни пролети като истински ад. През 2016 г. му установили алергия към полени и цъфтежи. Носът му бил постоянно запушен, очите се зачервявали и сълзели упорито. Сънят станал накъсан и неспокоен. Младият мъж обиколил много лекари и постоянно чувал стряскащата прогноза, че симптомите може да се облекчават, но болестта ще остане завинаги. Приемал всякакви хапчета, капки и мазила, които не помагали. Даже го карали да се чувства потиснат от зависимостта към медикаментите. Не си представял, че може да си легне, без да сложи капки в носа и в медицинския център пристигнал, запасен с тях.
Първият ден на гладуването бил 24 май. Петьо нямал празнично настроение, защото се притеснявал как ще се справи с програмата. Бил от категорията хора, които никак не можели да остават без храна. Когато вечер се прибирал, сядал веднага на трапезата и чак след обилната вечеря имал желание да размени някоя дума с близките. Сега се шегува, че от глад ставал нервен, раздразнителен и бил готов да се скара и с най любимия човек.
За изненада на младия мъж той нито веднъж не се почувствал некомфортно през първите дни на гладуването и с плодове и чай с мед засищал пълноценно апетита си. По съвет на лекарката направил и първата процедура хидроколон терапия. Петьо отбелязва в календара си датите 24, 25 и 26 май като забележителен преход от мъчения към здраве. И като последни, в които си е слагал задължителните капки. Новото му летоброене започнало с неподозирана лекота, точно в сезона на пролетен цъфтеж и сякаш напук на твърденията, че болестта е нелечима.
При контролен преглед младият мъж разказал на д-р Емилова, че не можел да повярва по колко лесен начин се избавил от страданията. Направил и експеримент- застанал под клоните на богато разцъфнала липа и дишал с пълни гърди. По-рано това можело да го смаже, а след гладуването било истинска наслада за сетивата. Лекарката споделила радостта му и обяснила, че случилото се не е изненада. Опитът й с десетки хиляди пациенти през годините убедително показва, че пълното изключване на животински храни, най вече млечни, процедурите хидроколон терапия за изчистване на червата и двигателната активност винаги имат ефект.
Преди програмата Петьо бил убеден, че се храни здравословно. Винаги имал обилна закуска с яйца, сирене и колбаси. За качеството им бил сигурен, защото ги произвежда заедно с приятели от чисто месо, без никакви добавки. Разказва, че са открили и собствен метод да отстраняват всички химически подобрители от месото, преди да го вложат в продукцията. Обичайното меню на младия мъж включвало големи количества сирене и кашкавал и огромни дози тестени изкушения. Килограмите успявал да задържа в норма с много двигателна активност. Петьо има спортно образование и е сериозно отдаден на занимания във фитнеса и любимите народни хора.
От лекциите на д-р Емилова и съветите на специалистите в екипа й разбрал, че без промени в храненето няма да запази постигнатото в медицинския център. Там младият мъж направил 7 дни гладуване и ги продължил до 20 самостоятелно. Казва, че му било толкова леко и приятно, че имал желание да увеличи дните поне с още 10. За него програмата е изключително достъпна и лесна, но при захранването се изисква сериозна дисциплина и е по-добре то да се прави далеч от изкушения и работно натоварване. Като истински отдаден на това, с което се захване, Петьо се справил отлично и със захранването. Свалил и 5 кг, макар че не е имал проблеми с теглото и мерките му са като на манекен. Редовно се отзовава на молбите на приятел с фирма за облекла и участва в представяне на новите колекции. Всички контролни изследвания са впечатляващо добри и д-р Емилова е убедена, че младият мъж е намерил своя път към здравето и ще го следва отговорно.
Петьо е направил сериозни промени в храненето. Закуската му е чай с мед или сироп от бъз и пчелен прашец. Обядва с голяма салата и постно ястие, вечерята е пак свежа салата от сезонни зеленчуци и препечена филийка хляб. Почти всички продукти набавя от приятели в Родопския край и е сигурен, че са направени по традиционен български начин и с любов към природата.
Приготвял е сам вегански десертчета, за да покаже на семейството си, че тази храна е чудесна комбинация от здравословно и полезно. Засега близките му не са опитали да направят програмата и Петьо е готов да гладува заедно с всеки от тях за насърчение. За спасението си от сенната хрема с помощта на д-р Емилова вече е разказал на мнозина колеги и приятели и е готов да споделя, докато убеди всекиго в невероятните възможности на лечението с плодове. На обичайните вечерни сбирки младият мъж впечатлява компанията, пристигайки с термос чай. Отначало се удивлявали, сега вече е ясно, че Петьо не само говори, а е истински пример за вдъхновено следване на естествените природни процеси на изцеление.
Рецепта на сътрудник Пламен Иванов
Фреш с къпини
Продукти:
1 резен пъпеш,
1 бр. манго,
30 г къпини,
300 мл сок от ананас
Приготовление:
Всички съставки се блендират до получаване на гладка смес.
Рецепта на главен готвач Илия Илиев
Картофи на фурна (1 порция)
Продукти:
Около 250 г обелени картофи се нарязват на филийки.
Приготовление: Поставят се в подходяща тавичка, поръсват се с клонка розмарин, 1 щипка риган и няколко кристалчета морска или хималайска сол и се слага вода до средата на картофите. Затваря се с капак и се пече на 160 градуса за около 40 мин. По желание се консумира със ситно нарязан копър и сок от лимон.