Съветът на д-р Емилова: Цинкът активира имунната система

Автор: Труд
Съветът на д-р Емилова: Цинкът активира имунната система

Добре е да си го набавим с цялостни растителни храни

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

COVID кризата продължава да ни изправя пред все повече въпроси, чиито отговори вълнуват всички. Много често пациентите в медицинския ни център, запознати с ефектите на плодолечението и здравословното хранене питат как пълноценно  може да се набавят хранителни добавки от природата.

Полезни съвети по темата са подготвени от д-р Красимир Милев от екипа на д-р Емилова. Той е първият лекар, започнал работа с нея преди 23 години. Като главен лекар на центъра прилага натуралните форми на лечение на десетки хиляди пациенти, помагайки им да постигнат естественото равновесие на организма, наречено здраве. През 2014 г. д-р Милев получава докторска степен от Борда по алтернативна медицина в Калкута и става член на Международната организация на холистичните терапевти.

Хранителната добавка цинк стана изключително актуална в момента – тя е включена в протоколите за лечение на COVID и я предписват масово на пациенти като профилактика. Защо, каква е ролята на цинка за нашето тяло?

Цинкът е един от най-важните микроелементи за човешкия организъм, представен в него почти наравно с желязото. Той е ключов и незаменим фактор за протичането на голям брой биохимични процеси. Елементът участва в активирането на стотици важни ензимни реакции, поддържа правилната работа на нервната система, помага за производството на полови хормони, стимулира регенерацията на кожата и здравината на нейните придатъци – нокти и коса. 

Цинкът също така забавя процесите на стареене на клетките и осигурява ефективната работа на имунната система, позволявайки ѝ бързо да разпознава и елиминира туморни клетки и опасни инфекциозни причинители. Във връзка с последното, цинковите добавки още в началото на пандемията бяха включени в алгоритмите за профилактика и лечение на заразата от COVID-19.

Hа какви пациенти препоръчвате да вземат хранителни добавки с цинк?

От този елемент имат нужда пациенти с доказано ниски нива на цинк в кръвта, а също и такива с предполагаем дефицит. Това са хора, страдащи от чести инфекции, хормонални отклонения, детеродни проблеми, както и с кожни възпаления и дефекти, чупливи нокти и упорит косопад.

Има ли негативни страни безконтролният прием на цинк?

Да, но няма опасност, консумирайки здравословни продукти, да предозираме тялото с цинк, дори те да съдържат големи количества от него. Все пак това може да се случи, ако той попадне в храната или водата по изкуствен начин от емайлирани съдове, тръбопроводи и др. Риск от претоварване има и ако системно надвишаваме дозите на приеманите добавки. В такива случаи симптомите са неспецифични, основно от страна на храносмилателната система – промяна във вкуса, коремни болки, диария. Прекаляването с цинк в храната е и в състояние да затрудни усвояването на други важни микроелементи като мед например.

Препоръчителната доза цинк за възрастен човек на ден е около 15 мг, като при необходимост тя може да бъде увеличена. За предозиране може да се мисли, ако в продължение на дълъг период от време в тялото постъпват повече от 50 мг цинк дневно.

Според вас може ли с храната да се набави необходимото на организма количество цинк и с какви храни точно? Тъй като цинк се съдържа предимно в месото и черния дроб в най-голямо количество, как веганите трябва да си набавят достатъчно цинк?

Действително съществуват храни от животински произход, които са богати на цинк, но за съжаление и на множество вредни вещества като наситени мазнини, холестерол, хормони, антибиотици и тежки метали. Поради това ние съветваме пациентите си да набавят този важен елемент основно от растителни източници.

Сред тях богати на цинк са зърнените и бобовите храни,  ядките, триците и съдържащите ги пълнозърнести изделия. Витамин C подобрява усвояването на цинка, затова е добре към готвеното ястие да се прибавят достатъчно сурови зеленчуци. Термичната обработка на растителната храна намалява количеството на усвоения цинк, поради което предпочитан източник са суровите покълнали семена. Предпочитаните, изброени тук цялостни растителни храни, доказано помагат за усвояване на цинка от веганите.

В комбинация с какви други микроелементи е добре да се взема цинк?

Благоприятните физиологични ефекти на цинка се подсилват, ако той се приема заедно с други необходими минерали и витамини. Затова той често може да бъде открит в състава на комбинирани добавки, съдържащи още магнезий, селен, витамин C, витамин B6 и витамин D3.

Рецепта на сътрудник Пламен Иванов

Фреш със смокини

Продукти:
200 мл сок от ананас,
100 мл сок от пъпеш,
4-5 бр. смокини /дребни/,
30 г боровинки

Приготовление: Всички съставки се блендират до получаване на гладка смес.