Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.
Димитър е преминал през няколко етапа за ефективно прилагане на лечението с плодове и чай. Без задръжки разказва историята си, защото смята, че мнозина биха разбрали как да избегнат грешки по пътя към здравето.
Дневното си меню определя като обичайно за натоварения градски човек - кафе на закуска, сандвич през деня и вечеря - от всичко, по много в късни часове. Харесвал месни и тестени храни, големи количества газирани напитки и шоколад от специалната марка за лакомници - просто голям.
В комбинация със стрес в офиса и обездвижване килограмите се трупали, заедно с тях и безуспешните опити с всякакви диети. Мъжът търсил съвети и от известни титулувани светила в опитите да отслабне.
Отношението им обаче го обезсърчило- получавал предварително написан лист с някакво меню, без дори да са го прегледали. И със сериозните 124 кг при ръст 182 см и различни здравословни проблеми решил да потърси помощ от д-р Емилова.
Посетил медицинския център през 2014 г. и направил 20 дни гладуване със захранване по индивидуална схема. Имал отлични постижения- нормализирало се кръвното му налягане, спрели стомашните оплаквания, свалил и 24 кг. Спомня си, че лекарката го изпратила със заръка да не допуска грешки в храненето и прилагане на здравословния начин на живот.
Но се случило точно това. Докато се придържал към наученото в медицинския център, теглото се задържало, но след отклонения от програмата, болестите и килограмите отново се появили. Димитър споделя, че с окриляващите постижения от гладуването си мислиш, че някое малко изкушения няма да ти навреди. Обаче сборът от умножените малки отклонения заличава изминатия път и те връща в изходна позиция. Той правил програмата още няколко пъти и пак не успявал да промени всекидневието и да се настрои на вълна за пълно избавяне от болести и килограми. Казва, че когато теглото се увеличи, ставаш по-трудно подвижен, денем ти се приспива и изобщо не отделяш време за двигателни активности. И кръгът са затваря- работен стрес, прием на неподходящи бързи храни, дежурните болести и самоупрекване, че повече не бива така.
Димитър се стреснал сериозно, когато през последната зима му открили висока кръвна захар. Правил си изследвания след тежка бронхопневмония, от каквато боледувал през всеки 2-3 години. Тази обаче била много упорита и дала безброй поводи за размисъл. Докато се чудел какво да предприеме, съпругата му го попитала къде единствено е виждал здрави хора без прием на никакви хапчета. И мъжът пристигнал в това място- медицинският център на д-р Емилова, с доверие за излекуване.
Направил 41 дни на плодове и чай. Препоръката на лекарката била дните да са 20, но Димитър се чувствал толкова добре, че поискал да ги увеличи да 30 под неин контрол. Като дошло време за захранването, се наложило заради бизнес ангажименти да отиде до София. Не искал да допусне грешка точно в този важен момент, останал на плодове, защото му било по-лесно, и така поставил собствен рекорд- 41 дни плодолечение.
Срещаме се в медицинския център по време на захранването. То е двадесетдневно и мъжът го определя като период на откривателство на вкусовете. Казва, че е трудно да опише всички нюанси от аромата на настъргани моркови с лимонов сок или картоф на пара. Всички рецепти са създадени с любов и насърчение към пациентите и с грижа за здравето им. От 122 кг Димитър стигнал до 98 и по време на захранването продължава да сваля по 300- 400 г на ден. Според д-р Емилова отслабването ще продължи и килограмите ще са в норма, защото мъжът е постигнал дълбоко прочистване на организма и е приел програмата като животоспасяваща.
По-важно обаче е, че кръвното му налягане се нормализирало до нива 112/72, че няма никакви оплаквания, без да приема медикаменти и се чувства спокоен, подмладен и пълен с енергия. Като бивш активен спортист знае колко е важно да отделя време за двигателна активност и не пропуска заниманията по гимнастика и плуването в медицинския център, редовно бяга и изминава големи разстояния. Промяната със сигурност ще направи и още по-желани участията му в любимия столичен клуб Harley Davidson. Моторът е символ на свобода и каква по-добра комбинация от тази с освобождаването от хронични неразположения и килограми.
Димитър не скъпи похвалите към създаденото от д-р Емилова- всеотдайната помощ за хората, перфектната организация в медицинския център, личното й отношение към всекиго. Впечатлен е, че лекарката завела мнозина от пациентите в селската си къща край Варна, за да си наберат череши. Тя винаги подчертава колко важно е да се хапват плодове, набрани от дървото в сезона на слънчево греене. И всяка година остава по 20 дни на череши и чай.
Благодарен съм на д-р Емилова за упорството, с което не ме остави да продължавам с грешките и объркването по пътя към здравето, споделя Димитър. И прави планове за следваща среща с лекарката на Боровец, където центърът работи през лятото. За избрания вече категорично здравословен начин на живот той има подкрепа на цялото си семейство. Даже са му направили закачливи колажи със снимки- преди и след животоспасяващата промяна.
Рецепта на главен готвач Илия Илиева
Зеленчуци на пара /1 порция/
Продукти: 30 г броколи, 30 г карфиол, 30 г тиквичка, 30 г морков
Приготовление: Почистени и измити зеленчуците се поставят в уред за готвене на пара или върху решетка в подходяща тенджерка. Налива се вода до нивото на решетката и се вари 3-4 минути. Консумира се с малко нарязан на ситно копър и сок от лимон. /Рецептата е от схема за захранване на медицинския център. След захранването може да се прибавя щипка морска или хималайска сол./
Рецепта на сътрудник Пламен Иванов
Фреш с авокадо
Продукти:
Резен авокадо,
250 мл фреш от ананас,
сок от една праскова,
20 г малини /може и замразени/
Приготовление: Всички съставки се блендират заедно до получаване на равномерна смес.