Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.
Срещата ни с Костадин започва с порой негови въпроси. Той се възмущава, че липсва информация за възможностите да се лекуваш с методи от природата и да си здрав без куп медикаменти. Как е възможно върху всяка кутия цигари да са изписани стряскащи предупреждения за опасността от тях, а върху промишлено произведената храна да липсват, споделя младият мъж.
Преди да посети медицинския център на д-р Емилова, над 20 години той пушел по 40 цигари на ден. Спрял ги още в първите дни с лекота, защото гладуването отваря неподозирани възможности пред всеки, който му се довери. На Костадин първоначално това изглеждало невероятно за изпълнение от „висотата“ на 142 кг, комбинирани с много заболявания и вредни навици.
Казва, че бил ходещ труп, а не нормален човек. И когато съпругата му настояла да отиде при д-р Емилова, всеки ден си намирал различни оправдания да отложи пътуването от Германия. Там заминал преди 21 години и развил собствен бизнес в сферата на услугите. Стресът и натоварването били всекидневие и отключили затлъстяване, високо кръвно, болки в ходилата, високи нива на лошия холестерол, нацепване кожата на дланите и др. Измъчвала го и сънна апнея, заради която изгубил нощното спокойствие и се случвало денем да заспи, дори с риск за загуба на контрол при шофиране. Спомня си, че му било трудно да стане от леглото час след алармата, а в медицинския център започнал да се буди поне 20 минути, преди да я чуе и да посрещне деня с усмивка и неподозирана енергия.
Костадин остава в центъра за 30 дни в края на отминалата година. 20 е на плодове и чай, следва 10-дневно захранване по индивидуална схема. Дълго и с увлечение разказва колко бил завладян от неповторимия вкус на зелените растения. С нищо не мога да ги сравня, споделя мъжът и говори за зареждащата им енергия с увлечение на откривател. Вече прави дългосрочни планове за промяна в начина си на хранене.
По-рано е консумирал по рецептата „често и по много“ мляко и млечни продукти, сметана и тестени лакомства, колбаси, газирани напитки. Разказва, че на редовните срещи с компания се похапвали по няколко кюфтета и други неща в очакване на официалния старт на софрата- салати, мезета, барбекю, десерти и доста наздравици. Но това Костадин оставя в миналото и със съветите и практическите занимания в кулинарното училище на Веселин Станков е разбрал, че не е сложно да постигнеш здраве с прием на цялостни растителни продукти. И най-важното - как да го направиш правилно и със сигурни стъпки, без да прибързваш.
За мъжа престоят в медицинския център е първата почивка, откакто се е потопил в натоварената си работа. Дава си сметка, че за болестите и страданията дълго време е приемал много медикаменти, обаче нямал никакво подобрение. Въртял се в омагьосан кръг и нито един лекар не му дал съвет как да се храни. Затова е удивен, че само за месец при д-р Емилова се е избавил сякаш по чудо от „нелечимите“ диагнози. Свалил е близо 19 кг, над 10 от които мазнини. С тях е свалил и бремето на опасните болести.
Екипът на медицинския център споделя с радост постиженията на Костадин. При него и започнала да се стопява съдова атеросклеротична плака в разклонението на лява обща сънна артерия- от 2,1 мм на 1,3 мм, установено с доплер. В норма са вече показателите от подробните лабораторни изследвания. Високото кръвно е отстъпило без медикаменти. От нацепването на дланите почти няма следи. Мъжът е убеден, че дълбокото чистене на организма с гладуването му открива нов свят. Открило му и много нови приятелства със съмишленици. С радост е ходил с тях на походите, организирани всеки ден за пациентите.
Решил да продължи с двигателната активност, която доскоро не можел да си позволи като ходещ труп. Казва, че ще си купи ракета за тенис и ще започне уроци в толкова харесвания спорт. Радвал му се досега само по телевизията, вече е решен да опита сам.
Ако обстоятелствата около пандемията позволят, ще посети центъра още през пролетта. На първо място от посещението си там поставя ценната информация, осигурена от лекарката и екипа й. Убеден е, че пътят към здравето е лесен, само ако знаеш как да го откриеш и да останеш на него с убеденост и вяра.
Рецепта на сътрудник Пламен Иванов
Ябълкова свежест
Продукти:
250 мл сок от ябълки,
150 мл сок от ананас,
¼ авокадо,
3 бр. сушени сини сливи,
1 щипка канела
Приготовление: Всички съставки се блендират до получаване на гладка смес.
Рецепта на главен готвач Илия Илиев
Качамак с веган сирене и веган кашкавал
Продукти:
3 суп. лъжици царевичен грис,
по 30 г веган сирене и веган кашкавал,
60 мл соево мляко,
10-12 бр. маслини /обезкостени и нарязани на ивички/,
½ скилидка чесън,
по 1щипка морска или хималайска сол и чубрица
Приготовление: В подходящ съд наливаме около 200 мл вода, слагаме солта и като заври, сипваме постепенно гриса при непрекъснато бъркани с тел за разбиване. Отстраняваме от огъня, щом сместа започне да пръска. Прибавяме сиренето, кашкавала, чесъна и чубрицата. Разбъркваме добре и печем в избрана форма /например за мъфини/ на 200 градуса за 20 мин. Украсяваме качамака с маслините.