От 13 години мъжът посещава редовно медицинския център
Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.
Красимир е от всеотдайните в работата хора, дълбоко свързан със земята и грижата за нея. Казва за себе си, че е труженик и във всичко е наравно с наетите от него работници. Семейство Пеловски са от средния клас арендатори, за които работният ден трудно се побира в 12 часа, а понякога и в много повече.
Заради ангажиментите си посещават медицинския център на д-р Емилова поотделно. Красимир го прави всеки януари, а съпругата му- лете на Боровец. Тя започнала програмата 4 години преди него, но интересът на мъжа бил слаб. Дори при първото си посещение през 2009 г. имал сериозни предубеждения за постигане на сериозен ефект. От разкази на познати знаел, че йо-йо ефектът връща свалените с безразборни диети килограми, и дори прибавя нови.
Но мнозина приятели, доверили се на лекарката, го убедили, че трябва сам да опита плодолечението. За Красимир приятелската солидарност е изключително ценна част от живота. През годините той е направил много свои близки убедени последователи на програмата. Казва, че най-трайни приятелства е създал в медицинския център и изтъква значението на атмосферата там. Постигнатото и споделеното сред съмишленици е безценна мотивация за промяна към живот без болести.
Мъжът пристигнал при д-р Емилова с товара на 125 кг, повишено кръвно налягане, хронична умора, безсъние, главоболие. Движел се трудно и от дистанцията на времето сега си поставя диагнозата- „кълбо от нерви“. Изследванията в медицинския център показали повишен лош холестерол, уголемен и омазнен черен дроб, хиперинсулинизъм /предшественик на диабет тип 2/.
За Красимир тези тревожни показатели са останали в миналото, а първият признак за трайната раздяла бил промененият му външен вид. Още с първите дни на плодолечение се върнал свежият цвят на лицето му и мнозина били удивени от промяната. Обездвижването и болките при ходене отстъпили и мъжът започнал да изминава по 20 км на ден. Не е спирал да го прави оттогава и вместо уморен се чувства зареден и енергичен. Красимир е голям почитател на народните хора и не пропуска възможност да се включи в организираните за пациентите занимания.
С първата програма от 11 дни на плодове и чай и 5 дни захранване, продължено с още 6 в домашни условия, той свалил 9 кг, повече от които мазнини. Споделя, че със стриктно здравословно хранене успява чак до началото на зимата да запази намаленото тегло и да е здрав без лекарства. Не е пропуснал нито един януари без посещение в медицинския център, а при възможност да се откъсне от ангажиментите в работата, го е правил и два пъти годишно.
Впечатлен е от нивото на организация на екипа и от отношението към пациентите. Никъде не съм срещнал такава грижа и внимание, споделя Красимир и не пести думи на благодарност и признание. Дори е материализирал оценката си, дарявайки апарат за остеометрия. Убеден е, че всеки, който има възможност, трябва да помогне за поддържане на нивото на медицинския център.
Освен лечение и справяне с най-упоритите болести, получаваме и насърчение да усвоим знания за здравословен живот, казва мъжът. Най-добър начин за това са лекциите на д-р Емилова. Удивително е как успява да съчетае високо професионално ниво с достъпен стил и безброй примери от дългогодишния си опит. Никога не пести съвети и може с часове да обяснява как храненето, движението и добрите мисли носят щастие от живота без болести и безброй медикаменти.
Лесно е да си стриктен, въоръжен с тези знания, споделя своя опит Красимир. И от омърлушен, подпухнал и потиснат човек се превръщаш в пример за младите, че няма невъзможни неща. А стресът отстъпва, съкрушен от ведри мисли и смели планове.
По-рано той консумирал много мляко и млечни продукти, понякога и много месо. Семейната трапеза вече е изцяло природосъобразна. Обичат боб, леща, гъби, пиперки с ориз и много салати.
Отглеждат всякакви зеленчуци, от тиквичките събират по 3 реколти. По съветите на д-р Емилова веднъж седмично имат на трапезата месо от прясно заклано животно, отгледано в домашното стопанство или дива риба. Плодовете събират от своя градина със 100 дървета, 48 асми и кът с 10 вида подправки. Вкусът и ароматите на собствената продукция са толкова привлекателни, че насищат, още докато седнеш на масата.
Въпреки че са постоянно ангажирани с отглеждането на зърнените площи, Пеловски са намерили начин да се зареждат пълноценно със свой зелен оазис. Той е отделен от производствената база със стена от туя. На 4,5 декара в красива хармония съжителстват различни храсти и дръвчета, сред които японски вишни, японски дюли, екзотични и нашенски декоративни видове. Зеленото богатство подбрал и аранжирал известен столичен специалист, пак от приятелския кръг последователи на плодолечението.
Красимир се гордее с насадените 1800 розови храста с безброй багри и запомнящи се аромати. Надява се поне веднъж през месец май, когато са във върха на цъфтежа си, д-р Емилова да намери време да гостува в Кнежа. И Пеловски да я изпратят с най-големия и красив букет и кратък надпис- „Благодарим, че ви има, докторке!“.
Рецепта на сътрудник Пламен Иванов
Смути с рукола
Изцежда се сока от 2 ябълки и се поставя в блендер. Прибавят се ½ банан, ¼ авокадо, 1 обезкостена фурма и 5-6 листа рукола.
Всички съставки се блендират до получаване на гладка смес.
Рецепта на главен готвач Илия Илиев
Тиквеник
Продукти: 500 г обелена и почистена тиква /за предпочитане цигулка/, ½ пакет пълнозърнести кори, 10- 12 бр. фурми, 2-3 суп. лъжици лешников тахан, 200 г нарязани на ситно орехи, 1-2 суп. лъжици кокосово масло, 2 ванилии, 1 чаена лъж. канела
Приготовление: Нарязаната на парчета тиква сваряваме на пара. Тиквата, обезкостените фурми, тахана, орехите ванилиите и канелата блендираме до зърнеста смес. Върху листа за баница слагаме ивица от сместа /по тясната страна/ и редим да се получи кръг в намазана с кокосовото масло тавичка. Печем в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 30-40 мин.