Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.
Срещам се с Пенка само два месеца след първото й гладуване под наблюдението на д-р Емилова. Отхвърлила е 15 кг от бремето на стряскащите 103. Добрата новина според лекарката е, че цели 6 кг от стопената тежест са мазнини и е сигурно, че с всеки изминат ден жената ще се избавя от затлъстяването и болежките.
Според Пенка важният измерител на постигнатото не са килограмите, а начинът, по който се чувства, загърбвайки болестите. Заради високо кръвно налягане и нарушена функция на щитовидната жлеза тя получавала сърцебиене, замайване, главоболие, нервност. Сутрините започвали с 6 хапчета и през деня приемала още медикаменти, но без особен ефект. Казва, че лекарствата временно повлиявали, но с тях болестите не се овладявали.
Според специалистите, към които се обръщала, високото кръвно налягане и завишените нива на лошия холестерол и кръвната захар през последните 5 години се дължали на заболяването на щитовидната жлеза, както и недобрият метаболизъм. Пенка знаела за плодолечението от различни прочетени материали. Дори е правила сама по 14 дни гладуване по книгата на Лидия Ковачева.
Имала и късмета зетят й да е вегетарианец. Точно той дал добър съвет Пенка да спре животинските продукти с убеждението, че много бързо ще се почувства ефект. Жената изключила месните и млечни храни, приемала рядко риба и яйца. Ограничила любимите тестени изкушения, още преди 10 години спряла кафето. До обед приемала само чай и фрешове. Обича да готви и с удоволствие майсторила постни ястия, правела хляб с квас. Почувствала се по-добре, но явно имала потребност от още промени в търсене на пътя към здравето. В края на март т.г. кантарът показвал 103 кг, Пенка имала постоянна умора и светът ставал все по-мрачен с всяко следващо утро. Причината според жената е в преживян стрес заради грижи и натовареност и неясноти с наложителни далечни пътувания заради ковид епидемията.
Дъщеря й, също вегетарианка и убеден последовател на природосъобразния живот, настояла да се обърнат към д-р Емилова. Съпругът на Пенка записал час в медицинския център и също се прегледал в желанието си да я убеди в необходимостта от пълноценна грижа. Лекарката била категорична, че състоянието на жената – горна граница 180 на кръвното налягане, изисква постоянно наблюдение в медицинския център. Пенка била скептична, но за да не разочарова любимите хора, обещала да остане 5 дни и после да гладува сама.
Постъпила в края на май и още на втория ден разбрала колко специално е мястото и какъв всеотдаен екип се грижи за пациентите. Грабнали я убедеността и широкото сърце на д-р Емилова и останала чак до 20 юни - последният работен ден на центъра в курорта „Св. Константин“ на морето. През цялото време била на плодове и чай и се усещала заредена, спокойна и изпълнена с неподозирана лекота. Пенка направила 34 дни гладуване и заедно с екипа пристигнала на Боровец още с началото на традиционната лятна програма на медицинския център. Започнала 20-дневно захранване и за радост на близките си планира да остане в планината до края на август.
Определя центъра като място на позитивна енергия, приятелско споделяне и насърчение. Без никакви оплаквания преминава гладуването и захранването и контролните прегледи при д-р Емилова показват все по-добри резултати. Кръвното налягане и захарта се нормализират, снижени са и нивата на лошия холестерол.
Под постоянно наблюдение се намаляват безбройните хапчета за щитовидната жлеза и се прецизира дозировката им. Сред впечатляващите постижения е подобреното състояние на двете ми сънни артерии, разказва Пенка. Изследване с доплер в медицинския център показало запушване с 38 % при едната и с 42% при другата. То намаляло и прогнозата е да се изчисти напълно с редовно прилагане на програмата. Вървим по правилния път, е констатацията на жената, дълбоко благодарна на семейството си и екипа на центъра.
Когато си там, всичко е различно. Не губиш време и не се луташ какво точно да направиш за себе си, защото всичко е перфектно организирано. Изграждаш нов начин на живот, без излишни нравоучения и натрапени изисквания. Д-р Емилова ти дава вярната посока, важно е да я следваш с отговорност към собственото здраве. За Пенка е много ценно и участието в различните двигателни активности- сутрешна гимнастика, показвана от лекарката, разходки, фитнес, плуване и др. Физическото подобрение окрилява духа и отваря нови хоризонти.
Сред зареждащите откривателства жената поставя звука на пианото в медицинския център. Арт терапията сполучливо и с леко намигване се нарича „Салон на музите д-р Емилова“- музика, концерти, рисуване за всички пациенти. Като учител по литература Пенка винаги е била потопена в света на хармонията и с любов преподавала великите автори. Мечтала съм да свиря на пиано, но никога не съм имала възможност да го направя, споделя тя. Вземам тук уроци от музикантката и певица Светлана Иванова и съм много щастлива. Най-големият ми вдъхновител за целебната промяна е д-р Емилова.
Рецепта на главен готвач Илия Илиев
Патладжан с веган бешамел /1 порция/
Продукти: 1 средно голям патладжан, 100 г тофу, 2 суп. лъж. фини весени ядки, 1 стрък зелен лук, ½ скилидка чесън, 2-3 стръка магданоз, 2 шайби домат, 50 г веган кашкавал или сирене, по 1 щипка морска или хималайска сол и риган. За соса: 30 г кашу /непечено/, 2 суп. лъж. фини овесени ядки, 1 чаена лъж. сок от лимон, 60-70 мл соево или оризово мляко, по 1 щипка морска или хим. сол и куркума
Приготовление: Изпичаме добре патладжана на скара или върху плоча, оставяме го за 20 мин. в покрит съд, обелваме го и поставяме в блендер. Прибавяме нарязаните ситно зелен лук, чесън и магданоз, овесените ядки и подправките и блендираме до равномерна смес. Разделяме я на две части. Едната част поставяме в подходяща малка форма върху хартия за печене, Върху това канапе слагаме едната шайба домат и тофуто, предварително нарязано на ленти и мариновано в смес от ½ чаена лъж. сос териаки, ½ чаена лъж. горчица и щипка червен пипер. Отгоре разстиламе останалата част от патладжанената смес, поставяме шайбата домат и веган кашкавала или сиренето. Поливаме със соса бешамел, приготвен с блендиране на всички изброени при продуктите съставки и оставен да престои десетина минути преди употребата. Печем на 180 градуса за 20-25 мин.