Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.
За Тодор чаят и плодовете се оказали най-добрият начин да се раздели със сериозни заболявания. През 2000-та година на мъжа установили периартрит /възпаление на хрущялна тъкан/ на дясната тазобедрена става. Лекарите били категорични за необходимостта от неизбежна операция като единствена възможност за спасение.
Тодор решил да се довери на програмата на д-р Емилова. Спомня си, че прочел за ефектите от плодолечението във вестник „Труд“ и не се колебал да опита. Първите 22 дни гладуване направил през февруари 2001 г. Дотогава се придвижвал с помощта на две патерици и имал упорити болки в ставата. След първата програма и 10-дневно захранване по схема от медицинския център с облекчение хвърлил едната патерица. Редът на втората дошъл още през април същата година след още 20 дни гладуване.
Тодор започнал да играе три пъти седмично скуош, напук на угнетителните прогнози, че ще е обездвижен и постоянен пациент на официалната медицина. В продължение на много години правел сам програмата по 15 дни всяка пролет и есен, според препоръките на д-р Емилова, за да се възползва от свежестта на сезонни слънчево узрели плодове, зелени растения и зеленчуци.
Отзвучали бързо и оплакванията и неразположенията от язва на дуоденума и упорит рефлукс. Тодор се чувствал добре, след като направил промени в обичайното меню. По-рано консумирал много млечни храни, също месо и тестени изкушения. С новите знания за здравословния живот на трапезата имал два пъти седмично риба, по-рядко месо, много плодове и зеленчуци.
Но както сам отбелязва, в последните 4-5 години не бил толкова стриктен и заради сериозните натоварвания в работата си на адвокат и неизбежния градски стрес, увеличил теглото с 10 кг. Като знаел сигурния начин за избавяне от килограми и болести, отново избрал медицинския център на д-р Емилова. Изследванията показали уголемен и омазнен черен дроб и бъбречна киста. В средата на юни т. г. започнал 22-дневно гладуване с 12 дни захранване, разделяйки времето между медицинския център и обичайния си работен ритъм, според ангажиментите. Казва, че в първите три дни се почувствал отпаднал, но според д-р Емилова това е сигурен признак за започнало чистене на отровите в организма.
Ефектите дошли много бързо. Тодор свалил 8 кг, от които близо 4 кг мазнини, черният дроб се прибрал с 1 см, намалила се и бъбречната киста. В норма са нивата на холестерола, а преглед с доплер показал, че по съдовете няма отлагания. Мъжът спрял и прием на всякакви лекарства. Подчертава какво предимство е да се направят без излишно разкарване и чакане осигурените в медицинския център подробни лабораторни и инструментални изследвания. При д-р Емилова е организирано провеждане на истинска профилактика, казва той. При последното му идване при лекарката го придружила съпругата, която също проявява интерес към програмата.
Привърженици на здравословното хранене са дъщерята и зетят- вегетарианци, както и малката внучка.
В медицинския център мъжът редовно участва в заниманията по йога и цигун, ходи на организираните походи в планината. Двигателната активност във всекидневието си практикува по най-свързания с природата начин- в двора на къщата в Рударци. Още преди 20 години семейството избрало да е далеч от столичния стрес и асфалтов смог в часовете за почивка. Отглеждат всякакви зеленчуци и подправки. Имат много видове плодни дървета, сред любимите са праскови, круши, грозде. В сезона на черешите Тодор направил гладуване на тези сочни слънчеви подове.
Знанията как да постигнеш здраве без безброй хапчета и мъчителни операции мъжът попълва от лекциите на д-р Емилова. Определя ги като полезен начин да отваряш нови хоризонти и да извличаш поуки от богатия опит на лекарката с десетки хиляди пациенти от цял свят. Впечатлен е от умението й да подбира в екипа си млади специалисти, приятелски настроени към всеки, потърсил помощ в медицинския център. Тя е безценна, ако човек не отлага да проведе програмата и успее да я адаптира към своето всекидневие, убеден е Тодор.
Рецепта на сътрудник Пламен Иванов
Фреш с праскови
Продукти:
150 мл сок от праскови,
150 мл сок от пъпеш,
30 г ягоди,
2 бр. кайсии
Приготовление: Всички съставки се блендират до получаване на гладка смес.
Рецепта на главен готвач Илия Илиев
Грах на пара с ядков сос /1 порция/
Продукти:
150 г пресен грах /може и замразен/, 50 г сурови бадеми /изкиснати предварително в студена вода за 30 мин./, 2-3 стръка зелен лук, 2-3 стръка копър, 3-4 листенца мента, ½ скилидка чесън /или 1 стрък пресен/, 1 суп. лъжица сусамов тахан, 1 чаена лъж. дижонска горчица, 1 щипка морска или хималайска сол
Приготовление: Сваряваме граха на пара за около 20-30 мин. /според твърдостта/. Поставяме го в блендер заедно с бадемите, лука, чесъна зелените подправки и останалите съставки и блендираме до получаване на желаната структура /по-зърнеста или гладка/. Може да прибавим 1 суп. лъж. зехтин екстра върджин.